Bookmakers

Bookmakers zijn de partijen die het voor jou mogelijk maken om in te zetten op voetbal of één van de andere sporten. Hier kan je een account aanmaken en geld inzetten op alle mogelijke weddenschappen rondom een wedstrijd. Grote namen als Unibet, LeoVegas, MrGreen of Bet777 zijn maar enkele voorbeelden van online bookmakers waar jij geld kunt winnen door te wedden op voetbal. Hier vertellen we je meer over de functie van een bookmaker in de gokwereld.

Online bookmakers

Bookmakers bieden weddenschappen aan

Alle weddenschappen op voetbal worden aangeboden door bookmakers. Door de jaren heen zijn dat er een stuk meer geworden, mede door de hevige concurrentie en door de groeiende mogelijkheden van het wedden op sport. De weddenschappen die worden aangeboden door de ‘bookies’ hebben niet altijd betrekking op sport; je kunt vrijwel overal op gokken.

Zo is het ook mogelijk om te gokken op de Presidentsverkiezingen in Amerika of de naam van de baby van het Koninklijk paar in Engeland. Bij iedere weddenschap wordt een quotering of odd vastgesteld. Deze heeft betrekking op de kansberekening die wordt gedaan, oftewel de kans op een bepaalde uitkomst. Afhankelijk van de regio waarin je actief bent, wordt deze quotering uitgedrukt in decimalen (1,95 of 1,47, etc.) of in breukverhoudingen (6/5). In België maken we over het algemeen gebruik van decimale odds.

De kansberekening bij bookmakers

De manier waarop bookmakers hun odds berekenen is eigenlijk heel eenvoudig. Ze beoordelen de odd op basis van de ‘kans op’ een bepaalde uitkomst. Hoe groter de kans dat team X wint, des te lager zal de odd/quotering voor dat team zijn en des te lager zodoende ook de uitbetaling bij een correcte voorspelling op team X. Met zoveel verschillende bookmakers kan het prima zo zijn dat twee verschillende bookmakers dezelfde odd geven aan een bepaalde weddenschap/market. Met zoveel markets per voetbalwedstrijd is de kans echter uitgesloten dat je bij twee bookmakers exact dezelfde odds tegenkomt op alle weddenschappen en dit is zelfs verboden.

Welke bookmaker kies je?

Het aanbod per bookmaker of de hoogte van de odds bepaalt voor een groot deel waar je voorkeur naar uitgaat. Hoe meer markets een bookmaker over het algemeen aanbiedt, hoe interessanter het is om hier te starten met wedden op voetbal. Je kunt namelijk op unieke markets inzetten en dat heeft altijd de voorkeur van spelers. Maar ook de odds zijn van groot belang; heb je als bookmaker gemiddeld genomen een lage score op odds, dan ben je niet aantrekkelijk genoeg voor spelers die op zoek zijn naar de hoogst mogelijke winsten.

Er zijn echter meer factoren die bepalen in hoeverre een bookmaker succesvol is. Veel van de online bookmakers die nu nog online komen, hebben een lange weg te gaan. De meest succesvolle bookmakers zijn namelijk al jaren actief en in staat gebleken een grote naam op te bouwen. Er is veel informatie over deze bookmakers te vinden en de betrouwbaarheid van het platform is groot. Zo ben je in eerste instantie waarschijnlijk geneigd een bekende naam te kiezen bij de zoektocht naar een nieuwe online bookmaker. Soms is dat terecht, maar ook nieuwe bookmakers kunnen juist interessant zijn om uit te proberen.